menu
DajemyRadę.pl / Jak spakować jedzenie na piknik?

Jak spakować jedzenie na piknik?

Zdrowie i Życie

Niebanalny przepis na udany piknik? Mamy ich kilka. Radzimy, co i jak włożyć do piknikowego koszyka, żeby wyjąć w całości i zjeść ze smakiem.

Ustalając zawartość kosza piknikowego weźmy pod uwagę konsystencję – wybierzmy takie potrawy i przekąski, których konsystencja pozwoli na ich zjedzenie bez konsekwencji w postaci klejących i trudnych do usunięcia plam. 

​Trzymajmy się zasad

Wybierajmy produkty, które nie psują się zbyt szybko i nie topią. Tłuste mięsa, sałatki z majonezem i ciasta z kremem zostawmy na inne okazje. Potrzebę „czegoś słodkiego” zaspokajajmy raczej świeżymi i soczystymi owocami niż czekoladą. Pragnienie gaśmy niegazowaną wodą mineralną i ciepłą herbatą.

Na piknik zabierzmy jak najwięcej tzw. gotowców – obrabianie półproduktów na łonie natury może skutkować dodatkowymi nieplanowanymi składnikami (mrówka, źdźbło trawy i igła z choinki). Jeżeli planujemy grillowanie – mięso zamarynujmy w domu, szaszłyki ponabijajmy na patyki, a warzywa i owoce pokrójmy i przyprawmy (zapakowane w pojemniki próżniowe nie stracą swojej świeżości).

Przygotowując potrawy pamiętajmy, że im łatwiejsze do zjedzenia – tym biesiadowanie będzie przyjemniejsze. Bon ton z widelcem i nożem w roli głównej porzućmy na rzecz jedzenia rękami lub samym widelcem.

​Co do kosza?

Nieśmiertelny zestaw: kanapka, pomidor i jajko na twardo zastąpmy czymś nowym dla podniebienia.

Owoce i warzywa

Nie powinno ich zabraknąć. Tradycjonaliści zrobią sałatkę, a my zaproponujmy szaszłyki ze świeżych owoców lub warzyw (ogórek, kalafior i marchewka ugotowane na parze, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe – smaczne i multikolorowe połączenie!). Możemy również pokroić w paski warzywa i przygotować do nich dipy.

Kanapki inaczej

Kanapka z żółtym serem i szynką niech pozostanie leitmotivem pudełek śniadaniowych. Na piknik przygotujmy pieczywo na bogato. W podłużnych bułkach wydrążmy środek (można też kupić specjalne bułki do hot dogów francuskich) i wypełnijmy je grillowanym kurczakiem lub indykiem i ulubionymi warzywami pokrojonymi w paski. 

Jeżeli nadziać się na nadzienie to tylko pyszne! Drożdżowe bułki z pieczarkami są łatwe do zrobienia i zjedzenia, sycące i równie smaczne na ciepło i na zimno. A może do tego barszcz z termosu? Bułeczki można również nadziać po grecku – serem feta, papryką, suszonymi pomidorami i oliwkami. Skoro o fecie i papryce mowa – niebanalną alternatywą dla pieczywa będą muffiny na słono. 

Zakręćmy się!

Tortille i naleśniki to idealne przekąski na piknik. Diabeł tkwi w szczegółach, smak tkwi w nadzieniu, a zwijanie ciasta to… ważny szczegół. 

Nie ma żadnych ograniczeń – ciasto naleśnikowe przyjmie wszystko i ze wszystkim będzie smakować równie dobrze. Granice nadziewania wyznaczają więc nasze kubki smakowe – spróbujmy na przykład roladek z awokado i krabami, albo ze szpinakiem i łososiem. Sprawdzą się też proste, zdrowe i ekspresowe wrapy z gotowanym kurczakiem. Tradycyjne naleśniki z równie tradycyjnym dżemem lub czekoladą sprawdzą się w roli deseru.

Co było pierwsze: jajko czy kura? Na pewno nie naleśnik! Zapomnijmy więc na chwilę o naleśniku porozmawiajmy o pierwszeństwie zagryzając temat roladą z piersi z kurczaka nadziewaną jajkiem.

Danie główne

Grillowane mięsa i ryby są zdrowe i smaczne. Jeśli jednak nie planujemy dmuchania w ogień – przygotujmy sycące potrawy, które będą dobrze smakowały na zimno. Bazą wyjściową będą makarony lub kasze. Z czym je połączyć? Pani Smaczna proponuje kaszę bulgur z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym oraz makaron ze szparagami, cukinią i kozim serem.

Sałatka sałatce nierówna

Możemy po prostu pokroić warzywa lub owoce, przyprawić je ziołami, skropić sokiem z cytryny, podlać oliwą… Będzie smacznie i zdrowo. Jeżeli jednak chcemy spróbować czegoś nowego – zróbmy sałatkę niebanalną, połączmy składniki, których nie podejrzewalibyśmy o wzajemne konotacje smakowe. Zaprośmy ser pleśniowy, orzechy i granat do wspólnej miski, a potem połączmy łososia ze szpinakiem i świeżymi truskawkami. Tym, dla których lekka sałatka jest za lekka zaproponujmy pokrojone w kostkę młode ziemniaki w towarzystwie boczku i koperku

Smacznego pikniku!

DajemyRadę.pl