menu
DajemyRadę.pl / Zdrowa dieta – fakty i mity

Zdrowa dieta – fakty i mity

Zdrowie i Życie

W temacie zdrowego odżywiania prawie każdy czuje się ekspertem. Tymczasem pokutuje szereg mitów, które nie są poparte naukowo. Warto je poznać, żeby unikać błędów w diecie.

Cukier wcale nie krzepi. Chwytliwym hasłem reklamowym „cukier krzepi” Melchior Wańkowicz przed II wojną światową przekonał miliony Polaków do spożywania cukru. Do dziś wiele osób jest przekonanych o jego dobroczynnych właściwościach. Tymczasem cukier, który wprawdzie jest potrzebny, gdyż stanowi paliwo dla mózgu, spożywany w nadmiarze przyczynia się do wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, a także do otyłość. Uważajmy też na zamienniki tradycyjnego cukru, m.in: słodzik kukurydziany, syrop z agawy, syrop kukurydziany, fruktozę czy syrop-glukozowo-fruktozowy, które szkodzą tak jak cukier.

Produkty bezcukrowe mogą być szkodliwe. Skoro mamy unikać cukru, to może stosować coś w zamian? Producenci żywności mają dla nas ofertę: artykuły spożywcze o słodkim smaku, ale niezawierające cukru, za to słodzone np. aspartamem. Okazuje się jednak, ze produkty te nie są zdrowe, gdyż mogą zwiększać apetyt. Do tego mogą dojść skutki uboczne, takie jak zawroty głowy, bezsenność czy wysypka.

Kolacji nie musisz jeść przed 18. Pokutuje mit, że osoby, które chcą pozbyć się nadmiarowych kilogramów, powinny jeść ostatni posiłek najpóźniej do godz. 18:00. To dotyczy jednak osób, które kładą się wcześnie spać, gdyż od kolacji do położenia się do łóżka powinny minąć 2-3 godziny. Jeśli chodzisz spać o północy, śmiało możesz zjeść kolację nawet o godzinie 21. Ważne jest to, żeby kolacja była lekka i niezbyt obfita.

Gluten nie każdemu szkodzi. Dieta bezglutenowa jest modna, tymczasem nie w każdym przypadku jest ona uzasadniona. Gluten to występująca w ziarnach niektórych zbóż mieszanina dwóch roślinnych białek: gluteniny i gliadyny. Gluten faktycznie szkodzi chorym na celiakię, związaną z wytwarzaniem przez organizm przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi. Niektóre osoby mają też inne niż celiakia postaci nietolerancji glutenu. Dla pozostałych ludzi nie jest on szkodliwy.

Produkty „light” nie odchudzają. Wiele osób myśli, że zastępując zwykłe produkty odpowiednikami oznaczonymi „light” zrzuci kilogramy. Niestety, to tak nie działa. Tkanka tłuszczowa w naszym ciele bierze się z nadmiarowych kalorii, a nie z każdego tłuszczu, który mamy w jadłospisie. Produkt, który ma niewiele tłuszczu, może zawierać dużo cukru, jak to często bywa w przypadku „lekkich” jogurtów owocowych. Jeśli będziemy spożywać produkty „light”, ale nasz bilans kaloryczny będzie na plusie, to nie tylko nie schudniemy, ale i wyhodujemy oponkę na brzuchu.

DajemyRadę.pl